Muuta infoa | Hex on kahden hengen lautapeli. Sen keksivät toisistaan riippumatta Piet Hein ja (Nobelin palkinnon saanut) John Nash.
Hexiä pelataan usein 11x11-laudalla, mutta muutkin koot ovat mahdollisia. John Nash suositteli kokoa 14x14. Vasta-alkajille 5x5 saattaa olla hyvä koko.
Lauta on vinoneliön muotoinen mehiläiskennosto, jonka vastakkaiset sivut on merkitty samalla värillä. Kuvan voit katsoa internetistä (esim. Wikipediasta) hakusanalla hex (board game).
Peliä pelataan yleensä mustilla ja valkoisilla nappuloilla, joten sivutkin ovat usein mustia ja valkoisia. Nappuloita pitää olla niin paljon, etteivät ne lopu kesken, vaikka koko lauta pelattaisiin täyteen.
Säännöt ovat äärimmäisen yksinkertaiset.
1. Peli alkaa tyhjältä laudalta.
2. Molemmat pelaajat laittavat vuorotellen yhden nappulan mihin tahansa tyhjään kuusikulmioon. Nappuloita ei poisteta eikä siirretä.
3. Pelin voittaa se pelaaja, joka rakentaa omanvärisisistä nappuloista katkeamattoman ketjun, joka yhdistää omanväriset sivut. (Mustan voittoketjun pitää koskettaa molempia mustia sivuja ja valkoisen valkoisia.)
Näilläkin säännöillä voidaan pelata, mutta tällöin aloittajalla on melko iso etu. Niinpä tasaväkiset pelaajat käyttävät ns. kakunleikkaussääntöä (pie rule).
1. Ykköspelaaja (kakunleikkaaja) aloittaa laittamalla laudalle mustan nappulan.
2. Kakkospelaaja (kakkupalan valitsija) valitsee,
pelaako hän tämän laiton jälkeen (koko loppupelin ajan) valkoisilla vai mustilla. Ykköspelaajan ensimmäinen laitto katsotaan mustaksi tulleen pelaajan ensimmäiseksi laitoksi.
3. Tämän jälkeen valkoiseksi tullut pelaaja laittaa laudalle nappulan, ja peliä jatketaan normaalisti pelaamalla vuorotellen mustia ja valkoisia.
Huom. Tämä sääntö ei vaikuta mustien ja valkoisten nappuloiden vuorotteluun vaan siihen, kumpi pelaa ensimmäisen laiton jälkeen mustilla ja kumpi valkoisilla.
Nimitys kakunleikkaussääntö tulee siitä periaatteesta, että toinen valitsee kakkupalan ja leikkaaja saa jäljelle jääneen palan. Näin leikkaajaa motivoidaan leikkaamaan kakku puoliksi niin tarkkaan, kuin hän osaa. Kun tätä periaatetta noudatetaan hexissä, ykköspelaajan kannattaa valita mahdollisimman neutraali laitto.
Isolla laudalla kakunleikkaussääntö tekee pelin äärimmäisen reiluksi. Vaikka kakkospelaajalla on teoreettinen etu, sillä ei tietääkseni ole havaittu olevan mitään käytännön merkitystä.
Tasoitusta voidaan antaa pelaamalla pienellä laudalla ilman kakunleikkaussääntöä ja antamalla heikomman pelaajan aloittaa.
Hexissä minua viehättävät seuraavat asiat.
1. Mielenkiintoisen näköinen pelilauta.
2. Äärimmäisen yksinkertaiset perussäännöt.
3. Kakunleikkaussääntö.
4. Hex ei voi päättyä tasapeliin.
5. Mutkittelevat nappulaketjut.
6. Erikokoiset laudat. Pienet laudat sopivat aloittelijoille, isot mestareille.
Copyright Eljas Törneblom
|
---|